?

Er det normalt å være usikker på om man vil gifte seg og få barn?

Kvinne 25 . 21 Desember 2020
Spørsmål

Jeg vet ikke om jeg vil gifte meg og å ha barn med samboer min.vi har vært sammen i 10 måneder så ikke lenge i det hele tatt. Men i det siste har samboeren min vært veldig uttrykksfull og sagt ting som at han tror ingenting dårlig vil skje med forholdet, at han håper forholdet varer for alltid, at han bare blir mer og mer forelsket i meg(det har fått meg til å tenkte på frieri selv om han ikke har nevnt noe om det). Jeg er kjempeglad i han og vi har et veldig solid forhold, men jeg vet ikke om jeg ønsker å gifte meg med han eller i det hele tatt egentlig. Jeg er også veldig usikker på det med barn generelt og han ønsker seg barn. Akkurat dette kan sette i gang mye usikkerheter og bekymringer ovenfor forholdet for meg fordi jeg lurer på om ting kommer til å vare når vi ikke er helt på samme side om i det minste barn(vi har ikke snakket om ekteskap enda). Er det normalt å være usikker om slikt? når er det normalt å bli sikker på slikt? Hvordan kan jeg evt. bli mindre usikker på dette?

 
What do you want to do ?
New mail
Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei

Ja, det er normalt å være usikker på dette. Det er fint å høre at du betegner forholdet som solid og at du er kjempeglad i ham, men det høres ut som det er for tidlig for deg å ta et valg på nåværende tidspunkt om du vil binde deg til ham for all fremtid. Det trenger ikke bety at du ikke vil det på et senere tidspunkt. Et kjapt søk på Statistisk sentralbyrå viser at gjennomsnittalder for førstegangs ekteskapsinngåelse er 33 år for jenter og for førstegangsfødende ca 30 år.

Kan det være at du blir mer usikker av at han er så sikker? Det er lett å ta usikkerhet som et bevis for at noe er galt, men er det egentlig det? Kanskje handler det mer om et ønske fra din side om å være like, ha like mål, eller en frykt for å skuffe ham eller ødelegge for forholdet?

Det blir selvfølgelig bare gjetning fra min side, det kan jo være andre grunner til at du tviler på om ekteskap og barn er noe for deg. Kanskje det hadde vært godt for deg å ha noen å snakke med om dette? Da kan du undersøke tilbudet ved din samskipnad. Når det er sagt, vil jeg igjen presisere at det er mange på 25 som ikke føler seg klare for barn og ekteskap. Noen velger det aldri, men de fleste ønsker seg det med tiden. Har du snakket med dine venninner om hvordan de ser på dette?

Kanskje du og kjæresten kan ha en samtale hvor dere snakker om hvilke ønsker dere har for 2021 sammen? Legge tidslinja tett opp mot hvor dere er nå og planlegge ting sammen som du vet du har lyst på i nær fremtid? Kanskje et slik fokus kan ta vekk litt av presset du føler, og hjelpe deg til  bekymre deg mindre?

 



Jeg vil oppfordre deg til å tenke gjennom hva du har lyst til å

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom

 
What do you want to do ?
New mail
Finner du ikke det du leter etter?